czwartek, 1 września 2016

Sznycle z indyka z kaszą gryczaną

(136.)

Witajcie,

wiem, wiem jestem nudna z tą kaszą, ale co zrobić kiedy ona taka dobra?
Kiedyś wydawało mi się, że kaszy gryczanej nie da się zjeść, a teraz ją uwielbiam.
Wczoraj były u nas na obiadek sznycle z indyka. Tak naprawdę to robiłam chyba je pierwszy raz, ale podobną metodą do tej, o której pisałam TU
Chętnie pobawiłabym się smakami i przyprawami, ale muszę robić tak, żeby moje dzieci jadły, więc zawsze jest podobnie, ale inne mięsko ;) 
Oni jedzą z ziemniaczkami, a ja z kaszami :)



Co potrzebne:

sznycel z indyka
olej albo oliwa z oliwek
marchewka
cebula
woda
przyprawy
mąka do zagęszcenia

Mięsko podsmażamy tak żeby się zrumieniło. Po tym dusimy z odrobiną wody pod przykryciem. Dodajemy marchewkę, cebulkę.  
Przyprawy, zagęszczamy wtedy kiedy mięso jest miękkie.

Kasza gryczana:
robiona wg. przepisu na opakowaniu - gotowana około 20 min


Po takim posiłku byłam bardzo długo najedzona :) 


 Smacznego :)

24 komentarze:

  1. Ja nie lubię kasz i jakoś nie mogę się do nich przekonać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię kaszę gryczaną. Jest bardzo zdrowa :)
    Zapraszam http://natalie-forever.blogspot.com/2016/08/przepis-na-domowe-spa.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasza z sosem - smak z dzieciństwa. Niestety nigdy za nim nie przepadałam i cieszę się, że już nie muszę tego dania jadać :P Chociaż taki sosik z ziemniaczkami już byłby mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W dzieciństwie też nie przepadałam za tym smakiem, ale teraz to się zmieniło ;)

      Usuń
  4. Znowu kasza? :) Jak już mam zrobić coś z kaszy to krupnik albo zjem kuskus, nawet bez dodatków.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super, prosto i szybko. Hoduję indyki, więc ten przepis mi się przyda.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam kaszę gryczaną nawet samą :) fajna jest zmiksowana z bananami jako deser :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gryczana na słodko ? tego jeszcze nie próbowałam :)

      Usuń
  7. Uwielbiam kaszę, ale z gryczanej zrezygnowałam bo podraznia wrażliwe jelita mojego meża :) jemy jaglana, perłowa i inne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jejku, nie lubię kaszy, ale za to jestem bardzo ciekawa tego sznycla z indyka. Muszę kiedyś przygotować go Mężusiowi :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń